CHP’den Taksici Esnafının Güvenliği İle İlgili Araştırma Önergesi: “Taksici Esnafının Güvenlik Endişelerinin Giderilmesi Gerekiyor”

09.02.2024

CHP, taksici Oğuz Erge cinayetinin ardından taksici esnafının sorunlarının tespit edilerek gerekli önlemlerin alınması ve güvenlik endişelerinin ortadan kaldırılması amacıyla TBMM Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi.

CHP Grup Başkanvekilleri Burcu Köksal, Gökhan Günaydın ve Ali Mahir Başarır’ın imzasıyla TBMM Başkanlığı’na taksici esnafının güvenlik endişelerinin ortadan kaldırılması amacıyla araştırma önergesi sunuldu. Araştırma önergesinde Türkiye’de kayıtlı olarak yaklaşık 100 bin taksici esnafı bulunduğu belirtildi. Taksici esnafının sorunlarının başında can ve mal güvenliği bulunduğu kaydedilen önergede şunlar dile getirildi:

“Son yıllarda birçok taksici cinayetiyle ve taksici esnafına yönelik hak ihlalleriyle karşılaşılmıştır. Taksici esnafı bu cinayetlerin önlenebilmesi için bazı taleplerde bulunmaktadır. Son olarak İzmir’in Gaziemir İlçesi’nde taksi şoförlüğü yapan Oğuz Erge, 31 Ocak’ta saat 03.30 sıralarında Buca Gediz Mahallesi’nden Delil Aysal’ı ‘soğukta üşümemesi’ için son derece vicdanı duygularla saldırganı aracına almıştı. Ancak Delil Aysal, varmak istediği yere ulaştığında arka koltuktan tabancayla Oğuz Erge’ye üç el ateş etmiş ve Oğuz Erge ağır yaralanarak, kaldırıldığı İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hayatını kaybetmişti. Daha sonra Oğuz Erge’nin üzerindeki ve aracındaki para ile eşyaları alarak kaçan Delil Aysal yakalanmış ve tutuklanmıştı. Ancak bu olaya sadece bireysel bir olay olarak bakılmamalıdır. Çünkü taksi iç kamerasının kamuoyunda yayınlamasıyla birlikte bu olay toplumda bir infial yaratmıştır.”

‘SON 15 YILDA YAKLAŞIK 200 TAKSİCİ ESNAFI CİNAYETE KURBAN GİTTİ’

Araştırma önergesinde; taksici esnafının zor çalışma koşulları altında gece gündüz demeden çalışmalar yapmasına karşın gasp gibi birçok zorlukla ve hak ihlalleriyle karşılaştığı belirtilerek; şunlar dile getirildi:

“Son 15 yılda yaklaşık 200 taksici esnafımız cinayete kurban gitmiştir. Oğuz Erge haricinde, sadece son yıllarda Konya’da Ali Osman Gezginç’in yolcusu tarafından bıçaklanması, İstanbul Fatih’te Aydın Altun’un yolcular tarafından darp edilerek öldürülmesi, Taksici Nihat Genç ve Nihat Elçi’nin tek kurşunla hayatını kaybetmesi ve yine Basri Yalçın’ın öldürülmesi taksici esnafının bir güvenlik zafiyeti içinde bulunduğunu ortaya koymuştur. Taksici cinayetlerinin dışında son yıllarda hemen her gün birçok taksicinin darp, gasp, taciz ve hakaret ile karşı karşıya kaldıkları basına yansımaktadır. İzmir’de son yaşanan vahim olay ile birlikte toplumun güven duygusu zedelenmiş ve taksici esnafında güvenlik endişesi had safhaya çıkmıştır.”

‘TAKSİCİ ESNAFIN GÜVENLİK ENDİŞELERİ GİDERİLMELİ’

Önergede; İçişleri Bakanlığı tarafından çıkartılan genelgeyle taksilere, minibüs ve otobüslere kamera uygulaması zorunluluğu getirildiği anımsatılarak, şunlar ifade edildi:

“İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nün 8.1.2024 tarihli ve E-23635644- 249-66805 sayılı yazısı ile bu zorunluluk maalesef 30.06.2024 tarihine kadar ertelenmiştir. Yaşadığımız bu olaylar, bu ertelemenin yanlışlığını açıkça ortaya koymaktadır. Taksici esnafının can ve mal güvenliği için, Avrupa ülkelerinde uygulanmakta olan kurşun geçirmez kabin sistemi zorunlu hale getirilmelidir. Ayrıca sadece kabin sistemiyle kalınmamalı ve İçişleri Bakanlığı bünyesinde bulunan Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sistemine bağlı olan panik butonları zorunlu tutulmalıdır. Bu çerçevede taksici esnafımızın önleyici güvenlik tedbirleri artırılmalıdır. Bu bağlamda birçok sorunla ve hak ihlalleriyle karşılaşan taksici esnafının güvenlik endişelerinin ortadan kaldırılması, taksici esnafının sorunlarının tespit edilerek gerekli önlemlerin alınması amacıyla Anayasamızın 98’inci TBMM İçtüzüğü’nün 104 ve 105’inci maddeleri uyarınca Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ve teklif ederiz.”