Erhan Adem: AKP'nin Tarım Politikaları Enflasyonu Artıracak!

21.04.2024

CHP Tarım ve Orman Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, AKP'nin tarım politikalarının ülkemizi felakete sürüklediğini belirterek, tarımsal girdi fiyatlarındaki artışın gıda enflasyonunu daha da yükselteceği uyarısında bulundu.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, enflasyondaki yükseliş tarım alanında da durdurulamaz bir hal aldığını belirten Erhan Adem, “Şubat 2024'te Tarım-GFE endeksi aylık bazda yüzde 3,59, yıllık bazda ise yüzde 49,92 artış gösterdi. Böylece tarımsal girdi enflasyonu Eylül 2019'dan bu yana 53 aydır aralıksız bir şekilde yükselişini sürdürmekte. Dünya genelinde gıda fiyatlarının düşerken, Türkiye'de artmaya devam etmesi utanç vericidir” dedi. Tarım girdi maliyetlerindeki artışa da dikkat çeken Erhan Adem, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Tarım sektöründe yaşanan son gelişmeler, çiftçilerimizin ve halkımızın geleceğini ciddi anlamda tehdit etmektedir. Tarımsal girdi fiyatlarının sürekli artması, gıda enflasyonunu kontrol altına alınamaz bir şekilde artırmaktadır. Tarımsal girdi fiyat endeksinin yüksek olması, üretici fiyat endeksinin ve gıda enflasyonunun da yüksek olacağının bir göstergesidir. Bu durum, üreticilerimizin ve halkımızın yüksek enflasyonla mücadele etmek zorunda kalmasına neden olmaktadır. Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ndeki artışın tarımsal üretici fiyat endeksi ve tüketici fiyat endeksi üzerinde de benzer bir etkisi olduğunu söylemek mümkündür. Bu durum, tarımsal üreticilerin ve doğal olarak da halkımızın yüksek enflasyonla karşı karşıya kalmasına neden olmaktadır.

Üzülerek belirtmek isterim ki, girdi fiyatlarının artış göstermesi, gıda enflasyonunun düşmeyeceğinin bir göstergesidir. AKP hükümeti, tarımsal üretici fiyat endeksi ve tüketici fiyat endeksi üzerinde de benzer bir etkiye sahip olan tarımsal girdi fiyatlarındaki artışa çözüm üretememektedir. Dünya genelinde gıda fiyatlarının düşerken, Türkiye'de artmaya devam etmesi utanç vericidir. OECD raporlarına göre, Türkiye 38 üye ülke arasında en yüksek gıda enflasyon oranına sahip ülke konumuna gelmiştir. Bu durum, hükümetin ekonomiyi yönetmedeki başarısızlığının ve tarım sektörünü desteklemedeki yetersizliğinin açık bir kanıtıdır.

Bu kısır döngü, çözüm beklemektedir. Çiftçilerimizi somut olarak desteklemek, bu sorunun çözümü için önemli bir adımdır. Öncelikle, mazotta KDV'nin kaldırılması ve gübre ile mazot desteklerinin artırılması gerekmektedir. Girdi fiyatlarının sürekli arttığı bir ortamda, yeterli destekler sağlanmadığı takdirde üretim maliyetleri artmaya devam edecektir. Bu da sonucunda tüketici fiyatları ve gıda enflasyonunun artacağı anlamına gelmektedir. Bu nedenle çiftçiyi koruyacak, çiftçiyi destekleyecek, çiftçinin sorunlarına gerçekçi çözümler üretecek planlamalar gerçekleştirilmelidir."